20090515

στοιχεία από τις τηλεκάρτες

-σχετικά με τις τηλεκάρτες από άρθρο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" στις 25.07.2002-

Η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ, πριν από περίπου δύο χρόνια, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρούσματα των πειρατών που έκαναν δωρεάν τηλεφωνήματα στο εξωτερικό από τα καρτοτηλέφωνα του δικτύου του συνέδραμε ουσιαστικά στις έρευνες για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη!

Ο Οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό εξοπλίστηκε με πανάκριβα συστήματα που δεν επιτρέπουν πλέον να γίνονται δωρεάν τηλεφωνήματα με πλαστές τηλεκάρτες από τα χιλιάδες καρτοτηλέφωνά του, που είναι εγκατεστημένα σε κοινόχρηστους χώρους ανά την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το λογισμικό των νέων συστημάτων πάνω στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των κοινόχρηστων τηλεφώνων δεν επιτρέπει πλέον να γίνονται δεκτές οι πλαστές τηλεκάρτες (όλες οι νέες τηλεκάρτες έχουν έναν μυστικό κωδικό αριθμό για να είναι αναγνωρίσιμες από το σύστημα).

Επίσης, , καθώς και το καρτοτηλέφωνο από το οποίο έγιναν τα τηλεφωνήματα.

Έτσι, τα συστήματα αυτά φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα όταν βρέθηκε η τηλεκάρτα του Σάββα Ξηρού, λίγο μετά την έκρηξη και τον τραυματισμό του στον Πειραιά.

Με εισαγγελική εντολή, η τηλεκάρτα του Σάββα Ξηρού έγινε φύλλο και φτερό. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν όλοι οι αριθμοί τηλεφώνων που είχε καλέσει με τη συγκεκριμένη τηλεκάρτα, καθώς και ο χρόνος που είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα.

Στη συνέχεια, αφού απομονώθηκαν οι αριθμοί των τηλεφώνων και τα πρόσωπα που είχε καλέσει ο Σάββας Ξηρός, μέσω ειδικού συστήματος που διαθέτει ο ΟΤΕ, εντοπίστηκαν όλα τα τηλεφωνήματα (αριθμοί τηλεφώνων και ονόματα συνδρομητών) που είχαν κάνει τα πρόσωπα αυτά στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει εφοδιάσει τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές που ανακρίνουν τα μέλη της 17 Νοέμβρη με ειδικά συστήματα ανίχνευσης κρυφών πομπών εγγραφής φωνής. Τα συστήματα αυτά εντοπίζουν πομπούς και κρυφά μικρόφωνα εγγραφής φωνής σε ακτίνα τουλάχιστον 100 μέτρων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των αστυνομικών και των συλληφθέντων μελών της 17 Νοέμβρη δεν υποκλέπτονται από τρίτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου