20091030

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις κινητών

άρθρο από "το βήμα" στις 13 Ιανουαρίου 2002

* Μεθόδους της Σκότλαντ Γιαρντ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. για να βρει τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία
Ο «Μεγάλος Αδελφός» της Αστυνομίας
Το «παιχνίδι του ΙΜΕΙ», οι σαρωτές περιοχών και οι ηχητικές ταυτότητες των παρανόμων

Ο κωδικός ΙΜΕΙ των κινητών, οι «σαρωτές» περιοχών για τον εντοπισμό επίμαχων τηλεφωνικών κλήσεων, η χρήση της «ηχητικής ταυτότητας» του δράστη και ασφαλώς η παρακολούθηση του περιεχομένου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποτελούν πλέον τους νέους «πληροφοριοδότες» της ΕΛ.ΑΣ., που οδηγούν στη σχεδόν άμεση εξιχνίαση των εγκληματικών ενεργειών. Είναι ενδεικτικό ότι η απαγωγή του επιχειρηματία Ιωάννη Ζώνα είχε σχεδόν εξιχνιασθεί από τη δεύτερη ημέρα της διάπραξής της - στις 2 Οκτωβρίου 2001 - με μεθόδους που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά η Ασφάλεια Αττικής η οποία ασχολείται με το κοινό έγκλημα. Ηδη όμως τις είχε εφαρμόσει - και κυρίως τη χρήση του ΙΜΕΙ - η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ύστερα από υποδείξεις της Σκότλαντ Γιαρντ, για τη συγκέντρωση στοιχείων για τη «17 Νοέμβρη». Η ΕΛ.ΑΣ. έχει πλέον σειρά επιστημονικών διευκολύνσεων με τον νέο νόμο 2928/2001 για το «οργανωμένο έγκλημα» και διαθέτει αστυνομικούς συνδέσμους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όχι μόνο για την καταγραφή των δεδομένων αλλά και για την έναρξη αστυνομικών επιχειρήσεων όταν εντοπίζεται τηλεφωνικό στίγμα υπόπτου. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή της απελευθέρωσης του Ιωάννη Ζώνα - στις 4 Δεκεμβρίου 2001 - η Αστυνομία μέσω του ΙΜΕΙ του κινητού γνώριζε ότι ο 43χρονος Χριστόφορος Λασηθιωτάκης, εκ των οργανωτών της απαγωγής, βρισκόταν στην πλατεία Γλυφάδας. Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται κατάθεση αστυνομικού που πήρε άμεση εντολή - μετά το σήμα από τους συνδέσμους στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας - να εντοπίσει τον Λασηθιωτάκη κοντά στην παραλιακή λεωφόρο! Ο «Μεγάλος Αδελφός» της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε δράση και κατοπτεύει τα πάντα...


Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης απαγωγής του επιχειρηματία Ιωάννη Ζώνα αναδεικνύουν την εφαρμογή της «επιστημονικής διαλεύκανσης» εγκληματικών ενεργειών με ταχείες διαδικασίες που θα εφαρμόζει πλέον η ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτος άξονας, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο κοινό έγκλημα, ήταν η χρήση του δεκαπενταψήφιου αριθμού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), δηλαδή της «ταυτότητας»-κλειδαρίθμου της συσκευής του κινητού. Κάθε συσκευή κινητού στον κόσμο έχει τη δική της ταυτότητα ΙΜΕΙ, η οποία αναγράφεται στην οθόνη του κινητού αν ο χρήστης πατήσει τα πλήκτρα *#06# της συσκευής του.

* Η κεραία - «καρφί»

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λοιπόν έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν όχι μόνο τον αριθμό του κινητού του ατόμου που καλεί, τον αριθμό του δέκτη της κλήσης, τον χρόνο πραγματοποίησης της κλήσης, αλλά και την κεραία της κινητής τηλεφωνίας από την οποία πραγματοποιήθηκε η κλήση, όπως ήταν γνωστό ως σήμερα· δίπλα από την κάθε κλήση μπορούν πλέον να αναγράφουν - για χρήση μόνο των διωκτικών αρχών - τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής που καλεί. Ετσι διαπιστώθηκε από την αναλυτική κατάσταση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ότι οι 26 κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον πατέρα και στη μητέρα του απαχθέντος είχαν γίνει από 26 διαφορετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς, αφού οι κακοποιοί αλλάζουν τις κάρτες των κινητών. Στη συγκεκριμένη κατάσταση όμως καταδεικνύεται ότι στις 26 αυτές κλήσεις υπάρχουν μόνο δύο ΙΜΕΙ, δηλαδή πραγματοποιήθηκαν μόνο από δύο συσκευές κινητού τηλεφώνου. Από το ΙΜΕΙ και μόνον δεν μπορούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διαπιστώσουν ποιος είναι ο κάτοχος, γιατί το ΙΜΕΙ είναι αριθμός της παγκόσμιας εμπορικής αγοράς και το κινητό μπορούσε να είχε αγορασθεί παντού στον κόσμο.

Η Ασφάλεια Αττικής όμως προχώρησε στην αντίστροφη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Ζήτησε να πληροφορηθεί πλέον με αυτά τα δύο ΙΜΕΙ - δηλαδή από αυτές τις δύο συσκευές - ποιες άλλες κλήσεις πραγματοποιήθηκαν για «προσωπική» χρήση του δράστη, όπου βεβαίως στις δύο συσκευές είχαν τοποθετηθεί άλλες κάρτες. Και έτσι κατέληξαν στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του συλληφθέντος Χριστόφορου Λασηθιωτάκη, αφού εκείνοι είχαν κινητά στο όνομά τους. Ακολούθως η Αστυνομία επεξέτεινε αυτή την τακτική και παρακολουθούσε τα ΙΜΕΙ των δεκτών των κλήσεων ώστε να δημιουργήσει το «οργανόγραμμα» της συμμορίας. Μάλιστα με έγγραφο της 17ης Δεκεμβρίου 2001 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζητεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να πληροφορηθεί τις κλήσεις άλλων έξι ΙΜΕΙ που αντιστοιχούν σε συσκευές ισάριθμων υπόπτων για συμμετοχή στην απαγωγή.

* Οι ύποπτες κλήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι σε σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες σε υψηλόβαθμα στελέχη κρατικών υπηρεσιών αλλά και σε διπλωμάτες υπάρχει η προτροπή να προσέχουν τα κινητά τους ώστε να μην καταγραφεί το ΙΜΕΙ τους. Και αυτό γιατί θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των συνδιαλέξεων και των κινήσεών τους.

Μάλιστα η Ασφάλεια Αττικής με τη συνεργασία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό του ΙΜΕΙ και του κωδικού ENSI των καρτών των τηλεφώνων μπορεί να εντοπίζει τις κινήσεις των δραστών μιας εγκληματικής ενέργειας με μεγάλη ακρίβεια από τις ενδείξεις των «κεραιών» της κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην περιοχή. Αλλά και αντιστρόφως: όταν έχει πληροφορία ότι κάποιος δράστης κινείται σε μια περιοχή, ζητεί από τις εταιρείες να «σαρωθούν» τα ΙΜΕΙ των συσκευών κινητών που λειτουργούν στην εν λόγω περιοχή - ακόμη και όταν δεν καλούν - ώστε να επαληθευθεί η πληροφορία. Αυτό όμως μπορεί να εφαρμοσθεί και στη δημιουργία μιας λίστας ύποπτων κλήσεων από συγκεκριμένη περιοχή σε συγκεκριμένο χρόνο, όπως υπήρξε στην περίπτωση της δολοφονίας - στις 8 Ιουλίου 2000 - από τη «17 Νοέμβρη» του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς στη λεωφόρο Κηφισιάς.

* Ο εντοπισμός του στίγματος

Ετσι λοιπόν με την εκμετάλλευση αυτής της συνδυαστικής διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν δύο κλήσεις από ύποπτα ΙΜΕΙ που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το κρησφύγετο των κακοποιών, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται στη Δυτική Αττική.

Επίσης οι αστυνομικοί έχουν την ευχέρεια τοποθέτησης «πομπών» στα αυτοκίνητα υπόπτων και με τη χρήση του συστήματος GPS να προχωρούν στον εντοπισμό του στίγματός τους.

Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. έχει πλέον τη δυνατότητα στο Εργαστήριο Ανάλυσης Ηχου και Φωνής των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων να ταυτίζει φωνές σε μαγνητοφωνημένες συνδιαλέξεις υπόπτων με δείγμα φωνής που δίνουν οι ίδιοι όταν προσαχθούν. Η εξέταση αυτή εφαρμόστηκε για δεύτερη φορά στην υπόθεση απαγωγής του Ιωάννη Ζώνα και οι αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής αναφέρουν ότι τα περιθώρια λάθους είναι μηδαμινά, αντίστοιχα της εξέτασης DNA. Η πρώτη φορά που είχε ατύπως επιχειρηθεί η «ταυτοποίηση» φωνής ήταν για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος, με τη συνεργασία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και συστήματος αξίας 7 δισ. δρχ. (20 εκατ. ευρώ), που έχει τοποθετηθεί στην ΕΥΠ και είναι σε δοκιμαστική λειτουργία, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης του περιεχομένου κλήσεων από κινητά τηλέφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου